Introductie

U heeft een ernstige allergische reactie gehad, bijvoorbeeld door medicijnen, voedsel of een insectenbeet. Na onderzoek op de Spoedeisende Hulp mag u nu naar huis. In deze informatie leest u:

  • Wat een allergische reactie is en wat de oorzaak is
  • Welke klachten u kunt hebben
  • Wanneer deze reactie ernstig is en wat u dan moet doen
  • Wat de behandeling is van een ernstige allergische reactie
  • Wanneer u contact moet opnemen met een (huis)arts

Wat is een allergische reactie?

Bij een allergische reactie reageert uw lichaam sterk op een bepaalde stof of eten die u heeft aangeraakt of heeft gegeten. U kunt hierdoor klachten krijgen zoals jeuk of rode vlekken, dikke oogleden, tranende ogen, jeuk in de neus, prikkelend gevoel in de mond, hoesten en niezen. De rode vlekken worden galbulten genoemd. Dit zijn platte, rode vlekken die plotseling ontstaan en kunnen jeuken. In veel gevallen verdwijnt deze reactie na een tijdje.

Wat is een ernstige allergische reactie?

Bij een ernstige allergische reactie (‘anafylaxie’), ontstaan de klachten vaak heel snel. Meestal is dit binnen een paar minuten tot een uur na contact met de stof waarvoor u allergisch bent.

Klachten van een ernstige allergische reactie kunnen zijn:

  • Jeuk, galbulten en roodheid van de huid
  • Zwelling van de oogleden, lippen en keel
  • Problemen met de ademhaling zoals een piepende ademhaling, benauwd zijn, heesheid, moeite met praten en slikken
  • Klachten van de buik zoals buikpijn, misselijkheid, overgeven en diarree
  • Duizeligheid, suf zijn, flauwvallen

U hoeft niet al deze klachten te hebben om te spreken van een ernstige allergische reactie. Een anafylactische reactie is vaak heftig en kan levensbedreigend zijn. Daarom zult u 112 gebeld hebben of rechtstreeks naar de Spoedeisende Hulp gekomen zijn.

Oorzaken van uw anafylaxie kunnen zijn:

  • Voedsel zoals melk, eieren, pinda’s, noten en tarwe
  • Medicijnen zoals pijnstillers, antibiotica en andere geneesmiddelen
  • Insectenbeten/-steken, zoals die van wespen, bijen of hommels

Soms is de oorzaak niet meteen bekend. Indien nodig krijgt u dan een verwijzing naar een allergoloog om dit verder te onderzoeken. Een allergoloog is een specialist in allergieën.

Het kan zijn dat nog niet alle klachten zijn verdwenen na uw bezoek aan de Spoedeisende Hulp. Als uw klachten terugkomen of plotseling verergeren in de komende dagen, neem dan contact op met de Spoedeisende Hulp of bel 112.

Behandeling van een ernstige allergische reactie

In de ambulance of in het ziekenhuis heeft u een prik met adrenaline gekregen. Dit zal de overgevoelige reactie van uw lichaam te verminderen. Bij uw ontslag krijgt u een recept voor twee noodpennen, bijvoorbeeld de EpiPen®. Als u nog steeds veel last van jeuk of uitslag heeft, kan u ook tabletten meekrijgen.

Als u thuis opnieuw klachten krijgt van een ernstige allergische reactie, zoals dikke lippen, benauwdheid of flauwvallen, moet u de noodpen meteen gebruiken. Voor instructies over het gebruik van de noodpen kunt u terecht op: https://sehzorg.nl/informatie/adrenaline-auto-injector/.

Wanneer moet u contact opnemen met een arts?

Als u de noodpen heeft gebruikt, bel dan ook direct 112. Vertel dan dat u een ernstige allergische reactie heeft. De werking van de noodpen is kort. Hierdoor kunnen uw klachten opnieuw beginnen. Na beoordeling van de ambulance wordt u mogelijk opnieuw naar de SEH gebracht. 

Meer informatie?

Voor meer informatie over anafylaxie kunt u terecht op de website https://anafylaxie.com/.