U bent op de spoedeisende hulp (SEH) geweest. U mag weer naar huis van de arts en de arts heeft u advies gegeven pijnstillers te gebruiken.

Hier leest u:

  • Advies bij het nemen van pijnstillers,
  • Welke pijnstillers u mag gebruiken,
  • Hoe u het best minder pijnstillers kunt gaan gebruiken,
  • Welke soorten pijnstillers er zijn,
  • Wanneer u moet bellen met uw arts.

Advies bij het gebruik van pijnstillers

Het is belangrijk om de medicijnen te gebruiken zoals de arts u heeft verteld. Zo werken ze het best tegen de pijn en heeft u minder kans op bijwerkingen. Als de medicijnen niet genoeg werken tegen de pijn, kunt u met de SEH bellen. Als het langer dan 24 uur na het SEH-bezoek is, belt u de huisarts.

Welke soorten pijnstillers zijn er?

  • Paracetamol: paracetamol is de eerste keus. Als u de juiste hoeveelheid gebruikt, heeft paracetamol de minste bijwerkingen.
  • Diclofenac, Ibuprofen, Naproxen (Aleve), Brufen. Deze tabletten vallen in de groep NSAID’s. Deze tabletten kunnen meer bijwerkingen hebben en mogen niet door iedereen worden gebruikt. Er kunnen problemen komen als u klachten heeft van uw maag of als u een ziekte van uw nieren, lever, longen, darmen of hart heeft. Ook bij het gebruik van een bloedverdunner kan het gevaarlijk zijn. Als u een van deze problemen heeft of u bent allergisch, zeg dit dan tegen uw arts.
  • Morfine (Oxynorm, Oxycontin) of Tramadol. Deze tabletten vallen in de groep opiaten. Ze kunnen zorgen dat u suf wordt. Daarom moet u oppassen bij: rijden in het verkeer, nemen van belangrijke beslissingen en het gebruiken van gevaarlijke apparaten. Ook kunt u van deze medicijnen verstopt raken. Soms krijgt u extra medicijnen om de stoelgang te helpen.
  • Omeprazol, Pantoprazol, Esomeprazol: Dit zijn tabletten die de maag beschermen. U krijgt deze soms als u NSAID’s gebruikt.

Welke pijnstillers mag u gebruiken?

Vaak is één soort pijnstiller genoeg, maar soms zijn er meerdere nodig. Sommige pijnstillers kunnen elkaars effect versterken. Als u van de arts meerdere tabletten krijgt, kunt u ervan uit gaan dat u deze samen kunt gebruiken. Als u twijfelt of u de pijnstillers samen met uw eigen medicijnen mag gebruiken, overleg dit dan met uw arts.

Het is belangrijk dat u de medicijnen op vaste tijden gebruikt en niet wacht tot u pijn heeft. Het is beter om de pijn voor te zijn. Soms is het nodig om een maagtablet te gebruiken bij de pijnstillers. Als dat nodig is, dan krijgt u deze van uw arts.

Hoe kunt u het best minder pijnstillers gaan gebruiken?

Als u merkt dat de pijn minder wordt, kunt u minder medicijnen gaan gebruiken. Het is niet slim om in één keer te stoppen. U gebruikt steeds minder tabletten, tot u geen pijnstillers meer nodig heeft. 

  1. Eerst stopt u met de Tramadol, Oxycodon of Morfine (als u dit heeft). 
  2. Als dit goed gaat, stopt u met de Ibuprofen, Naproxen of Diclofenac. 
  3. Als laatste stopt u met de paracetamol. 

 

U gebruikt elke dag een keer minder vaak de medicijnen. Als u bijvoorbeeld 3 keer per dag een tablet inneemt, neemt u nu 2 keer per dag een tablet. De dag daarna gebruikt u 1 keer per dag een tablet. 

Ook kunt u een dosis halveren. Als u bijvoorbeeld 3 keer per dag 2 tabletten gebruikt, neemt u nu 3 keer per dag 1 tablet. Als u merkt dat u toch te veel pijn krijgt, kunt u langzamer met de medicijnen stoppen.

Wanneer moet u bellen met uw arts?

  • Als u na 1 week nog de maximale hoeveelheid pijnstillers gebruikt.
  • Als u last heeft van één van de bijwerkingen.

Meer informatie?

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Spoedeisende Hulp waar u behandeld bent of uw huisarts.