U bent op de spoedeisende hulp (SEH) geweest. U mag weer naar huis van de arts en de arts heeft u geadviseerd pijnstillers te nemen.

Hier leest u:

  • Advies bij het nemen van pijnstillers,
  • welke pijnstillers u mag nemen,
  • hoe u pijnstillers kunt afbouwen,
  • welke soorten pijnstillers er zijn,
  • bij welke klachten u contact moet opnemen met uw (huis)arts.

Advies bij het nemen van pijnstillers

Er bestaan verschillende soorten pijnstillers. Deze worden hieronder beschreven.
Het is belangrijk voor de pijnbestrijding om de medicatie volgens voorschrift van de arts in te nemen. Het is niet verstandig om hier op eigen initiatief van af te wijken of andere pijnstillers dan de arts heeft voorgeschreven in te nemen. Indien de pijnstilling onvoldoende is, kunt u contact opnemen met de SEH of indien het langer dan 24 uur na het SEH-bezoek is, met uw huisarts.

Welke pijnstillers mag u nemen?

Soms is één soort pijnstiller voldoende, soms is een combinatie van pijnstillers nodig om voldoende effect te bereiken. Als de arts een combinatie voorschrijft, kunt uw er van uitgaan dat deze medicijnen samen kunnen worden gebruikt. Zij kunnen soms elkaars werking versterken. Mocht u twijfelen of de pijnstillers samen met u eigen medicatie kunnen, neemt u dan contact op met de SEH of uw huisarts.

Het is belangrijk dat u de medicijnen op de voorgeschreven tijden inneemt en niet wacht tot u pijn heeft. Op deze manier kunt u de pijnpiek voorkomen. Daarnaast bouwt u een spiegel van het medicijn op, zodat de pijn beter onder controle is te krijgen. Soms is het noodzakelijk om naast de pijnstilling ook nog een maagbeschermer te nemen, de arts schrijft u dit dan voor.

Hoe kunt u de pijnstillers afbouwen?

Als u merkt dat de pijn afneemt dan kunt u de pijnstilling afbouwen. Dit betekent dat u steeds minder pijnstillers inneemt totdat u geen pijnstillers meer nodig heeft. Het is niet verstandig om in één keer te stoppen. U kunt dan het beste eerst de tramadol of morfine afbouwen (als u dit heeft), als dit goed gaat kunt u daarna de NSAID (ibuprofen, naproxen, diclofenac) afbouwen. Als laatste kunt u de paracetamol afbouwen. Dit afbouwen doet u door een dosis van de medicatie per dag te laten vervallen. Dus als u bijvoorbeeld 3 maal per dag en pijnstiller inneemt kunt u dit afbouwen naar 2 maal per dag of u kunt kiezen om 1 tablet in plaats van 2 tabletten in te nemen. Mocht u merken dat de pijnstilling dan toch onvoldoende is, dan kunt u het afbouwen uitstellen.

Welke soorten pijnstillers zijn er?

Paracetamol is de eerste keus omdat deze tabletten de minste bijwerkingen hebben als u ze volgens voorschrift inneemt. Het is belangrijk altijd de dosering van de bijsluiter te volgen.

Diclofenac, ibuprofen, naproxen (Aleve), brufen: Dit zijn zogenaamde NSAID’s. Deze medicijnen hebben vaker bijwerkingen en mogen dus niet door iedereen worden ingenomen. Indien u last heeft van uw maag of bekend bent met nierproblemen, leverproblemen, longproblemen, darmproblemen of hartproblemen meldt u dit dan bij de arts. Dit geldt ook als u allergisch bent voor één van de medicijnen of bloedverdunners gebruikt.

Omeprazol, pantoprazol, esomeprazol: Dit zijn maagbeschermers die voorgeschreven kunnen worden bij gebruik van NSAID’s.

Morfine (Oxynorm, Oxycontin) of Tramadol (dit is een morfineachtige medicatie): dit kan slaperigheid veroorzaken. U dient hiermee rekening te houden bij deelname aan het verkeer, het nemen van belangrijke beslissingen en bij het bedienen van gevaarlijke apparatuur. Tevens kan deze medicatie obstipatieklachten geven.

Wanneer contact opnemen met een arts?

  • Als u na 1 week de pijnstilling nog niet kan afbouwen.
  • Als u last heeft van één van de bijwerkingen.

Meer informatie?

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Spoedeisende Hulp waar u behandeld bent of uw huisarts.