U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest in verband met een tekenbeet. U mag weer naar huis van de arts. Hier leest u:
- Wat een teek is
- Wat het gevaar van een tekenbeet is
- Waar u last van kunt hebben
- Wat de behandeling van een tekenbeet is
- Tips voor thuis
- Bij welke klachten u contact moet opnemen met uw (huis)arts
De arts heeft de teek verwijderd. Noteer de datum in uw agenda en controleer de volgende weken de plaats van de beet. Op deze pagina leest u waarop u moet letten na een tekenbeet en waarom.

Wat is een teek?
Teken zijn kleine zwarte spinnetjes van 1 tot 3 millimeter groot. Vooral van maart tot november vind je ze in bossen, struiken en hoog gras. Als een mens of dier langsloopt, laten ze zich vallen en bijten zich vast in de huid. Ze zuigen ongeveer vijf dagen bloed op en laten zich daarna weer vallen. Op dat moment zien ze eruit als een blaasje op pootjes.
Wat is het gevaar van een tekenbeet?
Sommige teken zijn besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een besmette teek bijt, kan deze bacterie worden overgedragen op mensen of dieren. Niet iedereen wordt ziek na een tekenbeet, maar de bacterie kan soms de ziekte van Lyme veroorzaken. Mensen kunnen de ziekte niet aan elkaar geven. Ook een huisdier kan de ziekte niet op een mens overdragen. Je kunt niet immuun worden voor de ziekte van Lyme, dus elke tekenbeet geeft een nieuwe kans op besmetting.
Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme?
De ziekte van Lyme heeft drie stadia, elk met verschillende klachten. Soms verloopt een stadium zonder klachten.
- Eerste stadium (3 dagen tot 3 weken na de beet): Rode ringvormige uitslag rond de beet die zich uitbreidt. Je kunt je ook grieperig voelen met hoofdpijn, koorts en vermoeidheid. Bij uitslag moet je naar de huisarts.
- Tweede stadium (weken tot maanden na de beet): Uitstralende pijn in arm of been, uitval van gezichtsspieren, dubbel zien, neiging tot flauwvallen, hartritmestoornissen en pijnlijke zwellingen aan de (knie)gewrichten.
- Derde stadium (chronische Lymeziekte, maanden tot jaren na de beet): Chronische huidaandoeningen, ernstige loopstoornissen en gewrichtsklachten.

Wat is de behandeling van een tekenbeet?
De ziekte van Lyme kan met een antibioticakuur worden behandeld. Hoe eerder de behandeling start, hoe beter en sneller het werkt. Noteer de datum van de tekenbeet in uw agenda. Controleer de volgende weken de plek van de beet op huiduitslag. Teken eventueel een kring om de beet met een balpen. Antibiotica hebben geen zin voordat er symptomen zijn.
Hoe kan ik een tekenbeet voorkomen?
Bescherm uzelf tegen tekenbeten om de ziekte van Lyme te voorkomen. Volg deze tips als u de natuur in gaat:
- Vermijd struikgewas en hoog gras. Blijf op de paden.
- Draag dichte schoenen en een lange broek met de pijpen in uw sokken. Draag een shirt met lange mouwen en een pet of hoed.
- Gebruik een insectenwerend middel met DEET (voor kinderen maximaal 20% DEET, voor volwassenen maximaal 50%) als u in een gebied bent met veel teken.
Wat kunt u zelf doen?
Controleer de kleren en huid van uzelf en anderen na een bezoek aan de natuur op tekenbeten, vooral op warme, vochtige plaatsen zoals liezen, knieholtes, oksels, buik, en bij kinderen ook op het hoofd, de hals, achter de oren en bij de haargrens.
Hoe verwijder ik een teek?
Ontdekt u een teek, verwijder deze dan snel en zorgvuldig. Hoe korter de teek zich kan volzuigen, hoe kleiner de kans op besmetting met de ziekte van Lyme. Als de teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is de kans op besmetting bijna nul.
- Gebruik een speciale tekenpincet van de drogist of apotheek. Gebruik anders een pincet waarmee u de teek goed kan vastpakken zonder plat te drukken.
- Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem met een rechte beweging eruit.
- Druk de teek niet plat tijdens het verwijderen. Maak hem daarna dood zodat hij niet opnieuw kan bijten.
- Ontsmet het bijtwondje met alcohol (70%) of jodiumtinctuur. Ontsmet het pincet met kokend water.
Let op! Gebruik geen olie, alcohol, brandende sigaret of andere middelen om de teek te verdoven. Dit vergroot de kans op besmetting.
Wanneer contact opnemen met een arts?
Neem contact op met uw huisarts als u een of meer symptomen van de ziekte van Lyme krijgt, zoals hierboven beschreven. Vermeld ook de (vermoedelijke) datum van de beet. Dit is belangrijke informatie voor uw huisarts.
Teken in het buitenland
In het buitenland kunnen teken andere ziektes overbrengen. Krijgt u klachten na een tekenbeet in het buitenland, ga dan naar uw huisarts. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM en de plaatselijke GGD.
Meer informatie?
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Spoedeisende Hulp waar u behandeld bent of uw huisarts.