De arts van de Spoedeisende Hulp (SEH) heeft bij u een gebroken sleutelbeen geconstateerd. U mag weer naar huis van de arts. Hier leest u:

  • wat een sleutelbeenbreuk is,
  • wat de behandeling is,
  • tips voor thuis,
  • hoe het herstel verloopt.

Wat is een sleutelbeenbreuk?

Een gebroken sleutelbeen is een veel voorkomende botbreuk. Deze botbreuk geneest meestal gemakkelijk. Er doen zich zelden complicaties voor.

Wat is de behandeling?

De behandeling is meestal eenvoudig: door rust en oefenen geneest de breuk. U geeft uw schouder rust door het dragen van een mitella (draagdoek). Het is belangrijk dat u daarnaast gedoseerd oefent (zonder uw schouder te belasten).

Rust bevordert de genezing. Maar zodra het mogelijk is, mag en moet u oefenen (zie hieronder). Als u niet oefent, wordt de breuk niet gestimuleerd om te genezen en kan uw schouder stijf worden.
Door het dragen van een mitella, zorgt u voor voldoende rust voor een goede genezing. Als er een sterk afwijkende stand bestaat, wordt dit in de loop van de eerste week meestal minder. In het algemeen is na zes weken de breuk zo goed genezen dat u uw arm weer kunt gebruiken. Na genezing van de breuk kan een verdikking van het bot op de plek van de breuk zichtbaar blijven.

In sommige gevallen wordt een sleutelbeenbreuk behandeld door middel van een operatie. Als dit nodig is zal de specialist van polikliniek dit met u bespreken.

Wat kunt u zelf doen?

  • Haal vier tot zes keer per dag de arm uit de mitella en probeert u om de elleboog even te strekken. Daarna buigt u en strekt u een paar keer de elleboog, om verstijving van de elleboog te voorkomen.
  • U kunt de mitella ’s nachts en tijdens het douchen of baden afdoen.
  • Als algemene regel: ‘luister’ naar uw pijn. Als u geen pijnklachten meer heeft, is de mitella niet meer nodig. Alles wat dan mogelijk is om zonder pijn te doen, is toegestaan.
  • Tegen de pijn kunt zo nodig paracetamol innemen.
  • Om verstijving van de schouder te voorkomen, is het nodig om draaioefeningen te doen. Doe deze oefeningen zodra het mogelijk is. Dit is meestal na ongeveer één week, wanneer u op controle bent geweest.
  • Draaioefeningen doet u door het bovenlichaam voorover te buigen, zodat de arm in de mitella vrij komt te hangen. U kunt dan draaiende bewegingen maken met de schouder. Bij deze oefening lijkt het alsof u in een grote pan roert, waarbij u in de loop van de tijd de pan steeds groter maakt.

Hoe verloopt het herstel?

Meestal krijgt u een afspraak mee voor controle na ongeveer één week op de polikliniek. Tijdens deze controle beoordeelt de arts hoe het met het medisch herstel van uw sleutelbeen gaat en kunt u vragen stellen.
De belangrijkste complicatie is het niet vastgroeien van de sleutelbeenbreuk.
Dit komt bijna nooit voor. Tijdens de controle wordt hier altijd speciaal op gelet.

Voor meer informatie of vragen verwijzen naar de Spoedeisende Hulp waar u behandeld bent of uw huisarts.

Meer informatie?

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Spoedeisende Hulp waar u behandeld bent of uw huisarts.