U bent met uw kind op de Spoedeisende Hulp geweest en heeft te horen gekregen dat uw kind pseudokroep heeft opgelopen. U mag met uw kind weer naar huis van de arts. Hier leest u:
- Wat pseudokroep is
- Wat de verschijnselen zijn
- Wat de behandeling en het beloop is
- Wat u zelf kunt doen
- Bij elke klachten u contact moet opnemen met uw (huis)arts
Wat is pseudokroep?
Pseudokroep wordt ook wel laryngitis subglottica of valse kroep genoemd. Pseudokroep is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen, waarbij de slijmvliezen aan de binnenkant van het strottenhoofd zwellen. Hierdoor ontstaat de typische klachten van een gierende ademhaling (stridor), heesheid en de typische ‘blafhoest’.
Pseudokroep komt meestal voor bij kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 5 jaar. Vaak is de eerste presentatie tegen het eind van de avond of het begin van de nacht en meestal heeft het kind overdag een beetje verkoudheidsklachten gehad.
Hoe ontstaat pseudokroep?
Pseudokroep wordt veroorzaakt door een virus dat ook verkoudheid en bovenste luchtweginfecties veroorzaakt. Er is een voorkeur voor het ontstaan ervan in voor- en najaar, maar het kan eigenlijk het hele jaar door voorkomen. De ziekte kan voorafgegaan worden door een verkoudheid, maar kan ook optreden zonder eerdere symptomen.
Door de infectie raken de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen ontstoken en zwellen op. Door zwelling van de slijmvliezen aan de binnenkant van het strottenhoofd ontstaat vernauwing van de luchtwegen, waardoor het kind gaat hoesten en moeite kan krijgen met inademen. Het gierende geluid bij de inademing komt omdat de lucht langs de vernauwing naar binnen wordt gezogen. De heesheid ontstaat door zwelling van de stembanden, die ook in dit gebied liggen.
Wat zijn de verschijnselen van pseudokroep?
Een (eerste) aanval van pseudokroep is vaak zeer angstaanjagend, zowel voor het kind als voor de ouders. Een aanval verloopt bijna altijd op dezelfde manier met de volgende typerende verschijnselen:
- Uw kind is niet ziek, soms alleen wat verkouden.
- ’s Avonds of ‘s nachts wordt het huilend wakker. Uw kind is dan benauwd.
- Bij het inademen hoort u een gierend geluid (inspiratoire stridor).
- Uw kind heeft een luide blafhoest (zeehondenhoest).
- Uw kind is soms hees.
- De temperatuur is normaal of hooguit rond de 38 graden.
Een aanval van pseudokroep gaat meestal binnen enkele uren vanzelf over. Een kind kan meerdere aanvallen van pseudokroep krijgen. Het komt veel voor dat het overdag beter lijkt te gaan, maar dat er dan in de avond toch weer een belemmerde hoorbare ademhaling is met intrekkingen en hoest. Soms zijn er aanvallen met grotere tussenpozen. Hoe lang uw kind ziek is zal afhangen van de ernst van de aanval. De aandoening kan vijf tot zes dagen aanhouden, maar de symptomen zijn doorgaans het hevigst op de eerste en de tweede dag.
Wat is de behandeling en het beloop van pseudokroep?
Meestal is pseudokroep een onschuldige aandoening en kan thuis behandeld worden. In de meeste gevallen zijn medicijnen niet nodig. Alleen in ernstige gevallen worden medicijnen voorgeschreven.
Als een kind met pseudokroep erg benauwd is, dan wordt soms een corticosteroïd (bijvoorbeeld dexamethason) voorgeschreven. Dit wordt of via verneveling of via drank toegediend. Corticosteroïden remmen de ontsteking, waardoor de zwelling bij het strottenhoofd minder wordt en de luchtwegen meer open staan. Bij levensbedreigende ademnood kan invasieve beademing (intubatie of tracheotomie) noodzakelijk zijn.
Wat kunt u zelf doen bij pseudokroep?
Zoals eerder vermeld is pseudokroep een aandoening, die vanzelf geneest. Er zijn wel een aantal punten die u zelf kunt toepassen om het uw kind zo comfortabel mogelijk te maken tijdens een aanval. Bij een aanval van pseudokroep kunt u de volgende tips opvolgen:
- Het belangrijkste om te doen als ouder is rustig blijven. Wanneer u als ouder in paniek raakt, draagt u de angst over op uw kind. Opwinding en huilen maken het ademhalen nog moeilijker, waardoor de benauwdheid kan toenemen.
- U kunt proberen om uw kind gerust te stellen en af te leiden, bijvoorbeeld met een knuffelbeest, een boek of een speeltje.
- U kunt uw kind iets te drinken geven dat de keel verzacht, zoals warme thee met honing of suiker. Warme, heldere dranken kunnen de klachten enigszins verlichten door het slijm in de luchtwegen wat op te lossen. Geef geen honing aan kinderen jonger dan 1 jaar. In honing kunnen bacteriën zitten waar baby’s ziek van kunnen worden.
- U kunt samen met uw kind stomen, bijvoorbeeld door met uw kind in de badkamer 10 tot 20 minuten naast de warme stromende douche zitten met de deur van de badkamer dicht. Ook kunt u een tijdje (20 tot 30 minuten) met uw kind in bad gaan zitten. De werking van stoom op pseudokroep is wetenschappelijk niet aangetoond, maar de warme, vochtige lucht kan soms helpen de hoestprikkel te verminderen. Ook kan op deze manier samen met uw kind bezig zijn al veel rust geven. Merkt u dat uw kind de stoom of het bad niet prettig vindt, stop er dan mee.
Wanneer contact opnemen met uw (huis)arts?
Raadpleeg altijd uw (huis)arts voor de diagnose en behandeladviezen. Als uw kind de volgende klachten heeft, moet u contact opnemen met uw (huis)arts:
- als uw kind erg benauwd is
- als de benauwdheid niet vermindert met het opvolgen van de adviezen
- als uw kind een gierende ademhaling heeft in rust of bij geringe inspanning
- als er duidelijke intrekkingen zijn
- als er duidelijke intrekkingen zijn
- als uw kind suf wordt
- als uw kind erg onrustig of geprikkeld is
Meer informatie?
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Spoedeisende Hulp waar u behandeld bent of uw huisarts.