- Hoe de maag werkt
- Wat mogelijke oorzaken voor maagklachten zijn
- Wat u zelf kunt doen
- Wat de belangrijkste adviezen zijn
- Bij welke klachten u contact moet opnemen met uw (huis)arts
Hoe werkt de maag?
Wat zijn mogelijk oorzaken van maagklachten?
Er zijn verschillende oorzaken waarom u last van de maag kunt hebben. Eén daarvan is maagzuurbranden. Hierbij sluit de sluitspier tussen de slokdarm en de maag onvoldoende, waardoor de zure inhoud van de maag terug in de slokdarm komt. Hierdoor kunnen klachten van bijvoorbeeld een branderig gevoel ervaren worden. Bij platliggen nemen de klachten dan vaak toe. Ook overgewicht, zwangerschap of drukverhogende momenten, zoals hoesten en persen, kunnen ervoor zorgen dat iemand meer klachten heeft van maagzuurbranden. Dit komt omdat de sluitspier van de maag door de hoge druk minder goed kan sluiten.
Een andere oorzaak van maagklachten kan irritatie of overgevoeligheid van de maag zijn. Sommige medicijnen zoals de pijnstillers ibuprofen, diclofenac en naproxen, maar ook bepaalde antibiotica en antidepressiva kunnen voor deze irritatie zorgen. Verder hebben sommige soorten voeding, zoals koolzuurhoudende dranken, scherpe kruiden en zuur eten, invloed op het krijgen van maagzuurklachten. Ook kunnen roken en het drinken van alcohol de klachten van maagpijn en/of zuurbranden verergeren. Tot slot kunnen ook psychische problemen, zoals veel stress, angst en depressiviteit zorgen dat iemand meer klachten ervaart van maagpijn.
Wat kunt u zelf doen?
- Vermijd scherp gekruid eten, zuur eten, koffie, koolzuurhoudende dranken. Deze voedingmiddelen zorgen ervoor dat de sluitspier van de maag naar de slokdarm minder goed sluit, waardoor zuur de slokdarm in kan lopen.
- Indien u vooral ‘s nachts klachten heeft bij platliggen kunt u proberen een andere slaaphouding te zoeken door het hoofdeind iets omhoog te brengen. Hierdoor is de kans kleiner dat het maagzuur in de slokdarm terecht komt, omdat de zwaartekracht hierbij meehelpt.
- Stoppen of verminderen van roken en alcoholgebruik kan zinvol zijn. Deze middelen zorgen namelijk voor verslapping van de sluitspier tussen de slokdarm en de maag. Ook zorgen zij ervoor dat het maagslijmvlies geïrriteerd raakt.
- Vermijd zoveel mogelijk angst- en stress-situaties, omdat dit de klachten kan verergeren. Hierbij kunt u hulp inschakelen van uw huisarts.
- Als u maagklachten heeft na het gebruik van medicatie, overleg dan met de huisarts of een maagbeschermer nodig is. Veel medicatie waaronder veel pijnstillers kan immers maagklachten geven.
Wat zijn de belangrijkste adviezen?
- Vermijd roken, alcohol, koolzuurhoudende dranken en kruidig of zuur voedsel.
- Vermijd het gebruik van pijnstilling van het type ‘NSAID’, zoals ibuprofen (Advil), naproxen (Aleve) en diclofenac (Voltaren).
- Het kan helpen om ’s nachts met het hoofdeinde omhoog te slapen.
- Probeer af te vallen indien u te zwaar bent, schakel indien nodig hulp in van uw huisarts of een diëtiste.
- Probeer stress te verminderen, dit kan eventueel met behulp van uw huisarts.
Bij welke klachten moet u contact opnemen met uw (huis)arts?
- Als u klachten houdt ondanks het opvolgen van bovenstaande adviezen.
- Als de klachten blijven aanhouden ondanks dat u al een maagbeschermer gebruikt.
- Bij toename van pijn in de bovenbuik.
- Bij klachten van bloedbraken en of zwarte stinkende plakkerige ontlasting.
- Als u in korte tijd onbedoeld en zonder aanwijsbare oorzaak meer dan vijf kilo gewicht bent verloren.
Meer informatie?
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Spoedeisende Hulp waar u behandeld bent of uw huisarts.