U bent op de afdeling spoedeisende hulp geweest met een alcoholvergiftiging en/of uw arts maakt zich zorgen over uw alcoholgebruik.

Hier leest u:

  • wat de effecten en risico’s van alcohol zijn,
  • wat de voordelen van stoppen of minderen van alcohol zijn
  • hoe u uw eigen gebruik kunt testen
  • waar en bij wie u terecht kunt als u hulp wilt bij minderen of stoppen

Wat zijn de effecten

Onderstaande informatie is een indicatie voor een ervaren drinker. Mensen die niet regelmatig drinken én jongeren, kunnen bij veel minder glazen een veel sterker effect verwachten.

1-3 glazen (0 tot 0,5 promille): Ontspannen – ontremd

De polsslag en ademhaling versnellen. Je krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.

3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): Aangeschoten 

Stemming en gedrag veranderen duidelijk. Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie verminderen en het beoordelen van situaties gaat moeilijker. Links en rechts van je gezichtsas neem je steeds minder waar (tunneleffect).

7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken

Alle eerder genoemde effecten versterken. Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen en je zelfkritiek verdwijnt. Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken.

15-20 glazen (3 tot 4 promille): Laveloos

Je zintuigen verdoven en je bent in de war en afwezig; wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.

20-25+ glazen (4 promille en hoger): Knock-out – bewusteloos

Je ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat je in coma kunt raken en zelfs kunt doodgaan: je ademhaling stopt of je krijgt een hartstilstand.

*Met een glas wordt een standaardglas bedoeld.

Is alcohol wel of niet gezond?

Geen alcohol drinken is in alle gevallen beter dan wel alcohol drinken. Aan het drinken van alcohol is namelijk altijd een zeker risico verbonden. Zo kan ook regelmatig gebruik van kleine hoeveelheden leiden tot gewenning en teveel drinken. Dit geldt vooral voor mensen die hier door stress of genetische aanleg gevoelig voor zijn.

Daarnaast is de stof alcohol (ethanol) een kankerverwekkende stof. Men loopt ook bij weinig alcohol een verhoogd risico op diverse soorten kanker, een hoge bloeddruk, een hersenbloeding, leveraandoeningen, orgaanbeschadigingen en verslaving.

Sommige mensen denken dat een beetje alcohol (en dan vooral rode wijn) goed is voor de gezondheid. De eventuele positieve effecten wegen echter niet op tegen de risico’s. Gezond en gevarieerd eten (en bewegen) is een veel beter alternatief dan alcohol drinken.

De voordelen van minderen of stoppen met alcohol kunnen onder andere zijn:

  • U voelt zich actiever en kunt zich beter concentreren
  • U kunt beter presteren tijdens werk, studie of thuis
  • U krijgt een betere conditie en gezondheid
  • U slaapt beter, u bent hierdoor beter uitgerust en opgewekter
  • U hebt minder kans op hart- en vaatziekten, kanker, impotentie en dementie

Hoeveel alcohol is teveel?

Bingedrinken is zoveel drinken dat het bloedalcoholgehalte tot 0,8 promille stijgt. Dit komt bij mannen neer op 6 glazen in 2 uur en bij vrouwen op 4 glazen in 2 uur. Maar als je veel glazen in een iets langere tijd drinkt kan ook 0,8 promille bereikt worden doordat de alcohol gaat stapelen in het lichaam.

Problematisch drinken wil zeggen dat het drinken van alcohol gepaard gaat met allerlei lichamelijke, psychische en sociale problemen. Als je veel alcohol drinkt, kun je er lichamelijk en geestelijk verslaafd aan raken.

Op basis van de beschikbare wetenschappelijke literatuur geeft de Gezondheidsraad als advies: “Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag”.

Wilt u weten of uw drinkgedrag een risico is voor uw gezondheid? Doe dan de Drinktest.

Wilt u hulp bij het stoppen of minderen van alcohol, of twijfelt u nog?

Op internet staan tips om zelf te minderen of stoppen met alcohol. Eén daarvan is de gratis Maxx app, die speciaal ontwikkeld is voor volwassenen die hun leefstijl willen verbeteren door minder alcohol te drinken.

Als u meer hulp of begeleiding kunt gebruiken zijn er verschillende mogelijkheden van professionele hulpU kunt met deze vraag ook altijd terecht bij uw eigen huisarts.

Wilt u meer lezen over alcohol, kijk dan op www.alcoholinfo.nl

Meer informatie?

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Spoedeisende Hulp waar u behandeld bent of uw huisarts.