Gekneusde of gebroken ribben

De arts op de Spoedeisende hulp heeft geconstateerd dat u één of meerdere gebroken of gekneusde ribben heeft. U mag weer naar huis van de arts.

Hier leest u:

  • wat de behandeling van gebroken of gekneusde ribben is,
  • tips voor thuis,
  • hoe het herstel verloopt,
  • bij welke klachten u contact moet opnemen met uw (huis)arts.

Wat is de behandeling van gekneusde of gebroken ribben?

Het is niet mogelijk deze aandoening met gips te behandelen. De behandeling bestaat alleen uit pijnstilling, die echter wel zeer belangrijk is. Volg hiervoor altijd het advies van de arts, Voor meer informatie over het juiste gebruik van pijnstilling zie ‘pijnstilling volwassenen’.

Wat kunt u verder zelf doen?

Om het genezingsproces te bevorderen geven wij u enkele adviezen;

  • Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u regelmatig diep doorzucht. U kunt dat doen door één keer per uur enkele malen achtereen diep in en uit te ademen.
  • Probeer hoestprikkels niet te onderdrukken. Doorzuchten en (op)hoesten kan pijnlijk zijn, maar is wel erg belangrijk. Goed (op) hoesten kan een eventuele longontsteking voorkomen.
  • Door u te houden aan het pijnstilling advies zal het gemakkelijker zijn goed door te blijven ademen en te hoesten.

Hoe verloopt het herstel?

Een ribkneuzing of een gebroken rib herstelt over het algemeen vanzelf. Het herstel van de botbreuk duurt ongeveer 6 weken, maar de pijn kan nog langer aanwezig blijven.

Wanneer contact opnemen met een arts?

Mogelijke complicaties van een kneuzing of breuk van een of meerdere ribben zijn een longontsteking of een klaplong. Indien u klachten zou krijgen van acute benauwdheid, koorts of hoesten met slijm, adviseren wij u contact op te nemen met uw (huis)arts.

Meer informatie?

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Spoedeisende Hulp waar u behandeld bent of uw huisarts.