U bent op de spoedeisende hulp geweest omdat uw kind een koortsstuip heeft gehad. Met uitleg en instructies hierover mag uw kind weer naar huis van de arts. Hier leest u:
- Wat een koortsstuip is
- Wat de verschijnselen van een koortsstuip zijn
- Wat de gevolgen van een koortsstuip zijn
- Wat u zelf kunt doen als uw kind opnieuw een koortsstuip krijgt
- Wat de behandeling van een koortsstuip is
- Wat u zelf kunt doen bij koorts
- Wanneer u contact moet opnemen met uw (huis)arts
Wat is een koortsstuip?
Een koortsstuip is een stuipende aanval dat lijkt op epilepsie maar alleen ontstaat als het kind koorts heeft. Dit betekent dat er een stoornis is in de elektrische geleiding van de hersenen. Hierdoor kan uw kind gaan schokken. Een koortsstuip ontstaat vaak aan het begin van de koortsperiode, soms al voordat u de koorts bij uw kind heeft opgemerkt. In Nederland heeft 2-5% van de kinderen een keer in hun leven een koortsstuip. Koortsstuipen treden op bij kinderen tussen 6 maanden en 6 jaar. 40% van de kinderen krijgt vaker dan één keer een koortsstuip.
Wat zijn de verschijnselen van een koortsstuip?
Tijdens een koortsstuip kan het voorkomen dat uw kind ineens helemaal verstijft en niet meer reageert. Hierna kunnen armen en benen hevig gaan schokken. Dit duurt meestal enkele minuten en gaat vanzelf over. Soms stopt uw kind kortdurend met ademen. Dat kan op zich geen kwaad. De aanval is voorbij als het schudden stopt. Na de koortsstuip kan uw kind even suf zijn en minder goed reageren. Binnen een uur na de koortsstuip zal uw kind weer alert zijn en reageren zoals u gewend bent. Het kan wel zijn dat uw kind wat huilerig en onrustig blijft.
Wat zijn de gevolgen van een koortsstuip?
Bij een kortdurende koortsstuip ontstaat er geen schade aan de hersenen van uw kind. Kinderen met koortsstuipen hebben geen verhoogd risico op het krijgen van epilepsie. Ondanks dat een koortsstuip er heftig uit kan zien, hoeft u zich niet ongerust te maken. Het is wel belangrijk dat de aanval niet te lang duurt.
Wat kunt u zelf doen als uw kind opnieuw een koortsstuip krijgt?
Als uw kind opnieuw een koortsstuip krijgt dan kunt u het volgende zelf doen:
- Probeer kalm te blijven.
- Houd de tijd bij die een aanval duurt. Vaak voelt een aanval langer dan die is.
- Zorg ervoor dat uw kind op de zij en op een zachte ondergrond ligt. Zo kan uw kind vrij ademen en zichzelf niet verwonden.
- Als er iets in de mond van uw kind zit zoals voeding of een speen, kunt u die er voorzichtig uithalen.
- Bel meteen de huisarts. Ook al is de koortsstuip vaak al over voordat de huisarts er is.
Wat is de behandeling van een koortsstuip?
- In de meeste gevallen gaat een koortsstuip binnen 5 minuten vanzelf over.
- Soms geeft de huisarts het medicijn diazepam (Stesolid) via een tubetje in de billen, of midazolam in de mond of neus om de aanval te stoppen. Deze medicijnen werken binnen een paar minuten.
- Als uw kind eerder een koortsstuip heeft gehad, kan het zijn dat u zelf (een recept voor) diazepam of midazolam van de arts heeft gekregen. Lees de bijsluiter en volg de gebruiksaanwijzing.
- Als de aanval binnen 10 minuten na het geven van diazepam, of 5 minuten na het geven van midazolam, nog niet is gestopt, kunt u hetzelfde medicijn nog een keer geven. Hierna belt u 112 en zal uw kind met de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Daar kunnen ze via het infuus medicijnen geven als de aanval nog niet over is.
Wat kunt u doen bij koorts?
- Controleer met een thermometer of uw kind inderdaad koorts heeft. Als de temperatuur hoger is dan 38,4 °C is er sprake van koorts.
- Jonge kinderen hebben snel koorts. Ze zijn vaak verkouden of hebben last van een oor- of keelontsteking. Dit hoort bij de leeftijd en is niet te voorkomen.
- Laat uw kind onder een laken of dunne deken slapen en kleed uw kind luchtig aan.
- Paracetamol kan een koortsstuip niet voorkomen, maar kan er wel voor zorgen dat uw kind zich beter voelt. Als u besluit paracetamol te geven, moet u dit consequent 3-4 keer per dag geven tot de koorts voorbij is. Zorg dat u het gewicht van uw kind weet omdat de juiste dosering van het medicijn hiervan afhangt. Lees hiervoor de bijsluiter. Als paracetamol niet regelmatig wordt gegeven kan het juist een koortsstuip uitlokken doordat de lichaamstemperatuur meer schommelt.
Wanneer contact opnemen met een (huis)arts?
- Als uw kind een koortsstuip heeft (gehad) belt u altijd de huisarts.
Meer informatie?
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Spoedeisende Hulp waar u behandeld bent of uw huisarts.