U bent op de SEH geweest waar is vastgesteld dat u een aandoening heeft waarvoor u een bloedverdunner (van het type “DOAC”) moet gebruiken, bijvoorbeeld vanwege boezemfibrilleren, een longembolie of een trombosebeen. U mag weer naar huis van de arts. Hier leest u:
- Wat een DOAC is
- Hoe u een DOAC gebruikt
- Of de medicijnen veilig zijn
- Wanneer een DOAC niet gebruikt mag worden
- Met welke medicijnen een DOAC niet samen gebruikt mag worden
- Leefregels om rekening mee te houden.
- Wat u kunt doen als u meer informatie wilt
- Wanneer u contact moet opnemen met uw arts
Wat is een DOAC?
DOAC staat voor Directe Orale Anticoagulantium. Dit zijn bloedverdunners die een specifiek stollingseiwit remmen. Hierdoor klontert het bloed minder makkelijk samen waardoor de kans op een bloedprop (ook wel trombose of embolie genoemd) verkleind wordt.
In Nederland worden volgende DOAC’s voorgeschreven:
- dabigatran (Pradaxa)
- apixaban (Eliquis)
- edoxaban (Lixiana)
- rivaroxaban (Xarelto)
Hoe gebruikt u een DOAC?
DOACs worden als pil ingenomen, afhankelijk van het middel en de indicatie betreft dit 1 of 2 keer per dag. U kunt deze pil het beste op vaste tijden innemen. Deze middelen hebben een korte werkingsduur dus het is belangrijk om geen dosis te missen. U kunt uzelf hieraan helpen herinneren door bijvoorbeeld een alarm te zetten.
Zijn DOAC’s veilig?
Deze medicijnen zijn veilig als u zich aan de geadviseerde dosering houdt. Neem nooit andere medicatie of extra medicatie dan door een arts is geadviseerd. Lees bij het gebruik van deze medicijnen goed de bijsluiter en neem bij vragen contact op met uw arts.
Wanneer mag een DOAC niet gebruikt worden?
DOAC’s mogen niet gebruikt worden bij:
- een allergie voor de werkzame stof
- een (recente) maagzweer
- recent letsel/operatie aan hersenen, ruggenmerg of ogen
- recente hersenbloeding
- leverziektes die gepaard gaan met stollingsstoornissen
- zwangerschap of het geven van borstvoeding
Met welke medicijnen mag een DOAC niet samen gebruikt worden?
Vanwege een verhoogd risico op bloedingen (uw bloed is immers verdund) mogen DOAC’s niet gebruikt worden samen met ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) zoals ibuprofen, diclofenac, acetylsalicylzuur, naproxen en celecoxib. Ook is er een vergroot risico op bloedingen bij het gelijktijdig gebruik met andere bloedverdunners, bepaalde anti-epileptische medicijnen en medicijnen tegen HIV of schimmelinfecties. Neem laatstgenoemde medicijnen alleen samen met een DOAC in indien voorgeschreven door uw (huis)arts en neem bij twijfel contact op met uw huisarts of uw apotheek.
Leefregels om rekening mee te houden
Doe voorzichtig met sporten waar u eventueel verwondingen kan oplopen zoals bijvoorbeeld voetbal, boksen of andere vechtsporten.
U mag alcohol drinken als u dit middel gebruikt maar het is beter om niet veel te drinken. Door de combinatie van een DOAC en alcohol kan het langer duren voordat uw bloed stolt.
Het wordt geadviseerd om altijd een kaartje bij u te dragen, waarop de naam van het medicijn staat dat u gebruikt. U kunt dit bijvoorbeeld opbergen in uw portemonnee.
Wat kunt u doen als u meer informatie wilt?
Vragen over deze medicatie kunt u ook altijd voorleggen aan uw apotheker, uw huisarts of aan de behandelend dokter op de polikliniek. Ook kunt u in de bijsluiter bij de medicijnen meer informatie vinden.
Bij welke klachten moet u contact opnemen met uw arts?
Mensen die een DOAC gebruiken kunnen last krijgen van een verhoogde bloedingsneiging wat kan leiden tot bijvoorbeeld het sneller krijgen van blauwe plekken of bloedneuzen. Neemdirect contact op met een arts in geval van:
- bloed in de urine
- bloederige diarree
- bloedspugen
- bloed opgeven bij het hoesten
- vaginale bloeding (buiten uw menstruatie om)
- bloeding in het deel van het oog wat niet het oogwit is
- een val op het hoofd met een hoofdwond
- elke bloeding die niet wil stoppen
Meer informatie?
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Spoedeisende Hulp waar u behandeld bent of naar uw huisarts.