U bent naar de spoedeisende hulp geweest met een alcoholvergiftiging, of uw arts maakt zich zorgen over uw alcoholgebruik.

In deze tekst leest u:

  • wat de effecten en risico’s van alcohol zijn,
  • wat de voordelen zijn van stoppen of minder alcohol drinken,
  • hoe u uw eigen alcoholgebruik kunt testen,
  • waar en bij wie u hulp kunt krijgen als u wilt minderen of stoppen.

Wat zijn de effecten

Onderstaande informatie is voor mensen die vaak drinken. Mensen die niet vaak drinken en jongeren kunnen bij minder glazen al een veel sterker effect voelen.

1-3 glazen (0 tot 0,5 promille): Ontspannen – losser

Uw polsslag en ademhaling gaan sneller. U voelt zich warm. Uw smaak, reuk en zicht worden slechter en u voelt minder pijn. U krijgt meer eetlust en moet vaker plassen.

3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): Aangeschoten 

Uw stemming en gedrag veranderen duidelijk. U overschat uzelf. Uw geheugen, reactiesnelheid en coördinatie worden slechter en het beoordelen van situaties gaat moeilijker. U ziet steeds minder aan de zijkanten van uw gezichtsveld (tunneleffect).

7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken

Alle eerder genoemde effecten worden sterker. Ook gaat u zich overdreven emotioneel gedragen en uw zelfkritiek verdwijnt. Uw gezicht wordt rood, zwelt op en uw pupillen worden groter. U kunt misselijk worden en braken.

15-20 glazen (3 tot 4 promille): Laveloos

Uw zintuigen worden verdoofd en u bent in de war en afwezig; wat u hoort en ziet, dringt nauwelijks tot u door.

20-25+ glazen (4 promille en hoger): Knock-out – bewusteloos

Uw ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat u in coma kunt raken en zelfs kunt doodgaan: uw ademhaling stopt of u krijgt een hartstilstand.

*Met een glas wordt een standaardglas bedoeld.

Is alcohol wel of niet gezond?

Geen alcohol drinken is altijd beter dan wel alcohol drinken. Er is namelijk altijd een risico aan het drinken van alcohol. Zelfs regelmatig kleine hoeveelheden kunnen leiden tot gewenning en teveel drinken, vooral bij mensen die gevoelig zijn door stress of erfelijkheid.
Alcohol (ethanol) is een stof die kanker kan veroorzaken. Zelfs bij weinig alcohol loopt u een hoger risico op verschillende soorten kanker, hoge bloeddruk, hersenbloeding, leverziekten, orgaanschade en verslaving.
Sommige mensen denken dat een beetje alcohol, vooral rode wijn, goed is voor de gezondheid. Maar de mogelijke positieve effecten wegen niet op tegen de risico’s. Gezond en gevarieerd eten (en bewegen) is een veel beter alternatief dan alcohol drinken.

De voordelen van minderen of stoppen met alcohol zijn:

  • U voelt zich actiever en kunt zich beter concentreren
  • U kunt beter presteren tijdens werk, studie of thuis
  • U krijgt een betere conditie en gezondheid
  • U slaapt beter en bent daardoor beter uitgerust en opgewekter
  • U hebt minder kans op hart- en vaatziekten, kanker, impotentie en dementie

Hoeveel alcohol is teveel?

Bingedrinken is zoveel drinken dat het alcoholgehalte in uw bloed tot 0,8 promille stijgt. Dit is voor mannen 6 glazen in 2 uur en voor vrouwen 4 glazen in 2 uur. Maar als u in een iets langere tijd veel glazen drinkt, kan ook 0,8 promille bereikt worden omdat de alcohol zich opstapelt in het lichaam.

Problematisch drinken betekent dat het drinken van alcohol gepaard gaat met lichamelijke, psychische en sociale problemen. Als u veel alcohol drinkt, kunt u er lichamelijk en geestelijk verslaafd aan raken.
De Gezondheidsraad adviseert op basis van wetenschappelijk onderzoek: “Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag”.

Wilt u weten of uw drinkgedrag een risico is voor uw gezondheid? Doe dan de Drinktest.

Wilt u hulp bij het stoppen of minderen van alcohol, of twijfelt u nog?

Op internet staan tips om zelf te minderen of stoppen met alcohol. Een voorbeeld is de gratis Maxx app. Deze app is speciaal gemaakt voor volwassenen die minder alcohol willen drinken en hun leefstijl willen verbeteren.

Als u meer hulp of begeleiding nodig heeft, zijn er verschillende vormen van professionele hulp. U kunt met deze vraag ook altijd terecht bij uw eigen huisarts.

Wilt u meer lezen over alcohol, kijk dan op www.alcoholinfo.nl

Meer informatie?

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Spoedeisende Hulp waar u behandeld bent of uw huisarts.